2021. január 29., péntek

Válogatott tanulmányok - Broglie, Louis De - Jelenlegi ára: 1 120 Ft

Válogatott tanulmányok - Broglie, Louis De
E könyv szerzője az a fizikus, aki elsőként vetette fel a gondolatot: a korpuszkuláris anyagnak ugyanolyan kettősséget kell tulajdonítanunk, mint a fénynek: egyfelől részecske-jelleget, másfelől azonban hullámtermészetet. Ezt a maga idején elképesztő gondolatot a kísérleti fizika hamarosan igazolta, s a fizikust, aki elsőként fogalmazta meg, nagy horderejű felismeréséért a világ 1929-ben Nobel-díjjal jutalmazta.
De Broglie tanulmánykötete a nagy felismeréshez vezető út bemutatása mellett további ablakokat nyit a modern fizika és egyben egy nagy fizikus műhelyébe. A szerző ugyanis a húszas években, a "nagy gondolat" közreadása idején megkísérelte az új fizika egy, a "klasszikus"-sal valamiképpen összeférhető értelmezésének kidolgozását. A szaktudomány fejlődése azonban más irányban haladt tovább: a húszas évek végére a kvantummechanika "koppenhágai értelmezés"-nek nevezett, tisztán valószínűségi alapon álló interpretációja aratott győzelmet, mégpedig úgy tűnt, véglegesen és végérvényesen. De Broglie meghajolt az elgondolásai ellen felhozott érvek előtt, magáévá tette a valószínűségi értelmezésén dolgozott s ezt tanította közel három évtizeden át. Az ötvenes évek elején azonban váratlan, s mondhatjuk: drámai fordulat következett, de Broglie visszatért legelső, azóta már csupán történeti érdekességűnek tekintett gondolataihoz... Ennek az útnak a fordulatait, szaktudományi és filozófiai problémák csúcsait ostromló erőfeszítéseit mutatják be a következő tanulmányok. Kötetünket - hasonló jellegű kiadványaink hagyományainak megfelelően - olyan cikkek zárják, amelyekből a nem szorosan vett tudományos kérdéseken töprengő humanista gondolkodó de Broglie arcélének egy-egy vonása is kirajzolódik az olvasó előtt.
Lous de Broglie válogatott tanulmányainak gyűjteménye kivételes intellektuális élménnyel gazdagít: a szerző nem csupán nagy fizikus, de egyben nagy egyéniség is, s a francia szellem legjobb hagyományainak örököseként a tiszta és világos fogalmazás mestere, akinek írásai gondolati gazdagságuk mellett intellektuális fényükkel, kristálytiszta logikájukkal és remek stílusukkal ejtik rabul az olvasót.
Sorozatcím:: Válogatott tanulmányok
Fordítók: Nagy Imre
Borító tervezők: Marosi Gyula
Kiadó: Gondolat Könyvkiadó
Kiadás éve: 1968
Kiadás helye: Budapest
Nyomda: Zrínyi Nyomda
Kötés típusa:: egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem: 437 oldal
Nyelv: magyar
Méret: __edition. size. text
Súly: 0. 30kg
Állapot: Jó
Internetes könyváruházon keresztül fogjuk a kosárba rakott tételével kiszolgálni. Mivel a Vatera felületén csak szállítási módot tud kiválasztani, de konkrét helyszínt nem tud megjelölni, ezért szükséges, hogy pontosítsuk ezt.  Ezért körülbelül 20 perccel a rendelés leadását követően kapni fog egy e-mait tőlünk, amely tartalmaz egy linket.  Ha erre a linkre kattint, beállíthatja a szállítás pontos módját, helyszínét, illetve a fizetési módot. Ha nem találja a levelet, kérjük, nézze meg a SPAM mappájában is.  Ha sehol nem találja, kérjük lépjen kapcsolatba az eladóval! Vásárlás után, kérjük, hogy bármilyen probléma esetén az e-mailben küldött címen vagy telefonon lépjen velünk kapcsolatba!  
[(**111120999**)]

Jelenlegi ára: 1 120 Ft
Az aukció vége: 2021-01-29 14:46 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése